Solitaire spelletjes

Solitaire spelletjes

Kaartspellen zijn onder te verdelen in diverse soorten. Waar het belangrijkste verschil om draait is simpelweg of je het kaartspel in je eentje speelt of met anderen. Solitaire spellen, waarvan patience verreweg het meest bekend is, zijn spellen die je in je eentje speelt en waar je alleen jezelf en een set kaarten voor nodig hebt!

Patience solitaire

In België en in het zuiden van Nederland wordt patience ook wel “Mochelen” genoemd. Volgens onderzoekers is patience solitaire een spel met een lange geschiedenis en komt het oorspronkelijk voort uit het leggen van tarotkaarten.  Patience solitaire is afkomstig uit Frankrijk en betekent ‘geduld’. De populariteit van het spel groeit nog steeds en er bestaan verschillende versies.

Hoe speel je patience?

Het belangrijkste dat je nodig hebt voor patience is geduld en een beetje geluk. Het is namelijk lastig om het spel uit te spelen, wat het ook zo spannend maakt. Patience speel je door 7 kaarten horizontaal op een rij te leggen. Daarna leg je op rij 2 tot en met zeven nog een kaart, dan op rij 3 tot en met 7 nog een, op rij 4 tot en met 7 nog een en zo ga je door. Rij 1 heeft dus 1 kaart en op rij 7 liggen 7 kaarten. Je legt alleen de bovenste kaart van iedere rij open. Kaarten die je over houdt als je de rijen gemaakt hebt zijn je stock.

Doel van het spel

Boven de 7 rijen die je gemaakt hebt houdt je ruimte over voor je vier stapels met azen. Voor iedere kaartsoort maak je 1 stapel: Je krijgt dus een stapel met schoppen, een met klaveren, een met harten en een met ruiten. Je plaatst de kaarten in een volgorde van aas naar heer met de nummer reeks van 2 tot en met 10 daartussen.

Spelregels

Het doel, en daar heb je veel geduld voor nodig en het spel is lang niet altijd uit te spelen, is dat alle kaarten per soort op de vier azenstapels terechtkomen.

Andere varianten solitaire spellen

Veruit de meest gespeelde solitaire kaartspellen zijn varianten op patience, daarom worden de termen patience en solitaire ook wel door elkaar of als een term (patience solitaire) gebruikt. Een bekende variant is Patience Triple Peaks of patience koning waarbij je kaarten in piramidevorm liggen en je ze weg speelt. Een andere populaire vorm is Cresent solitaire, waarbij alle kaarten in een cirkel openliggen en je ze weg speelt naar drie stapels in het midden. De mogelijkheden van op patience gebaseerde solitaire spellen zijn eindeloos en je kan ze heel gemakkelijk online uitproberen. Je kunt allerlei versies van patience solitaire spelen op je smartphone, tablet of computer. Speel je liever Poker? Lees dan verder op deze site!