Matchende spelletjes

Matchende spelletjes

Matchende kaartspelletjes zijn heel goed om jezelf te trainen wanneer je een kort termijngeheugen hebt. Hieronder volgen enkele bekende spelletjes.

Memory

Memory is wellicht bij iedereen bekend. Het is het favoriete spel van zowel jong als oud. In dit spel is concentratie, observatie en een goed geheugen een vereiste om het spel te winnen. De reden waarom het zo populair is, is omdat het een zeer gemakkelijk te spelen spel is. Zelfs kinderen kunnen het spelen, ook al zijn er verschillende versies speciaal voor hen op de markt. In het spel is het de bedoeling dat je de 2 identieke kaarten vindt. Elke speler mag dus 2 kaarten omdraaien, zijn ze identiek dan mag je ze houden. Is het een misser dan worden de kaarten opnieuw omgedraaid, en hier is het belangrijk dat de andere spelers zeer aandachtig opletten. De speler die de meeste identieke kaarten weet te verzamelen, heeft de spelronde gewonnen.

Kwartet

Kwartet, het woord zegt het zelf. In dit spel is het de bedoeling om zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen (4 dezelfde of bij elkaar horende kaarten). Nadat de kaarten geschud zijn, worden ze verdeeld. Daarna beginnen de spelers met het vragen van een kaart aan om het even welke speler. Ben jij de vragende speler, dan kan je het beste een kaart vragen waarvan je al bijna een kwartet hebt. Heeft de speler de kaart die je vraagt, dan mag je deze houden en opnieuw een kaart vragen aan een speler. Heeft de speler de kaart die je vraagt niet, dan wordt hij of zij de vragende partij. Krijg je tijdens het delen al een kwartet in je handen gedrukt, dan roep je ‘kwartet’ en leg je de kaarten op tafel. De speler met de meeste kwartetten wint het spel.

Triple 3

Triple 3 lijkt een eenvoudig spelletje, maar is het niet. In het matchende kaartspel moeten spelers proberen 3 gelijke kaarten op een rij zien te leggen in een rooster van 3×3. Dit spel zou heel wat makkelijker zijn als niet elke speler hetzelfde zou proberen. Eigenlijk is dit spel een abstracte versie van het spel Tripolo. Spelers spelen gelijktijdig en proberen zich te ontdoen van hun kaarten door ze op andere kaarten in een 3 x 3 rooster te plaatsen. Wanneer je een kaart plaatst, moet je dus een “3 op een rij” patroon (in verticale, horizontale of diagonale as) hebben. Dit is een spel voor kinderen, maar even leuk om te spelen onder volwassenen.

Pesten

Pesten wordt gespeeld met 2 spelers, 52 speelkaarten en één joker. Nadat de kaarten geschud worden, worden ze gedeeld. Elke speler krijgt 10 kaarten. De rest van de kaarten worden in een stapeltje geplaatst, waarvan de bovenste kaart open op tafel wordt gelegd. Het is aan de speler om er een kaart op te leggen van dezelfde waarde. Heb je geen kaart, dan moet je een kaart nemen van het stapeltje resterende kaarten. Wie het eerst zijn speelkaarten is kwijtgespeeld, heeft het spel gewonnen. Het leuke aan dit spel is dat je er extra pestregels kan aan toevoegen.

Wij wensen je veel plezier bij deze spelletjes of speel kaartspelletjes online mocht je een sterkere tegenspeler verkiezen!