De speelkaarten

De speelkaarten

Waar komen speelkaarten vandaan?

Er wordt verondersteld dat speelkaarten ontstonden ​​in China en vervolgens werden verspreid naar India en Perzië. Van Perzië zouden ze zich verspreid hebben naar Egypte tijdens het tijdperk van Mamluk, en daarvandaan naar Europa via zowel de Italiaanse als de Iberische eilandengroepen in de tweede helft van de 14e eeuw. Zo lijken Europese speelkaarten niet alleen een Chinese maar ook een islamitische oorsprong te hebben. Enkele van de oudste pakketten waren handgeschilderde exemplaren. Echte kunstwerken die duur en onbetaalbaar waren. Enkel de allerrijksten konden zich een pak speelkaarten veroorloven. Vandaag kunnen we kaartspelletjes spelen, omdat in de loop der eeuwen nieuwere en goedkopere productiemethoden werden ontdekt en ook het gebruik van papier goedkoper werd, zodat de kaarten nu voor iedereen beschikbaar zijn.

De eerste Europese speelkaarten zagen we in de jaren rond 1370 en vonden hun oorsprong in Catalonië (Spanje), Frankrijk, Florence, Siena, Zwitserland, Viterbo (Italië), Zuid-Duitsland en Brabant. De meeste hiervan verwijzen naar ‘een recente introductie’. Geen enkele van deze speelkaarten heeft het overleefd, maar de bronnen wijzen erop dat de kaarten werden geschilderd in goud en verschillende kleuren. Daarna werden ze afgewerkt met handmatige verpakkingen waarbij kwaliteit en uitmuntendheid voorop stond.

Welke kleuren, cijfers en symbolen hebben speelkaarten?

Een pak (of dek) van 52 speelkaarten heeft 4 kleuren en bestaat uit cijfers, harten, klavers, schoppen en ruiten (of diamanten). Elk symbool bestaat uit 13 kaarten. Daarnaast heb je ook nog de aas, de joker en de gezichtenkaarten (zoals de koningen en koningin). Die vier kleuren zijn niet altijd hetzelfde, maar meestal is schoppen zwart en de harten rood. De kleur voor ruiten kan oranje, geel of blauw zijn en de kleur van klavers groen, zwart, blauw of roze. De cijfers in een dek kaarten gaan van 2 tot en met 10. De aas telt voor het cijfer 1. Door de cijfers, kleuren en symbolen kunnen speelkaarten ook gebruikt worden in vele matchende spelletjes.

Wist je dit over speelkaarten?

  • De schoppen aas, wordt soms de doodskaart en in sommige spellen gebruikt als troefkaart.
  • De koning van de diamanten is gewapend met een bijl, terwijl de andere drie koningen met zwaarden gewapend zijn.
  • De koning van harten is de enige koning zonder snor.
  • De koning van de harten en diamanten, hebben de bijnaam van “zelfmoordkoningen”.
  • .De schoppen koningin wordt vaak de zwarte dame genoemd.
  • In veel dekken houdt de koningin van de klavers een bloem vast. Zij staat dus bekend als de bloemenkoningin.